My blog

Frustratie bij woningzoekenden: helft heeft moeite met vinden betaalbaar huis

Bijna de helft van de Nederlanders die willen verhuizen, ondervinden daarbij problemen. Het gaat dan vooral om het vinden van een betaalbare woning. Dat is vaak moeilijk of onmogelijk.

Dit blijkt uit een onderzoek dat I&O-resarch heeft uitgevoerd onder ruim 2000 Nederlanders. Van hen is ongeveer een kwart op zoek naar woonruimte. Opdrachtgever is Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning hebben vooral moeite met het vinden van een huurwoning die minder dan 750 euro per maand kost, of een koopwoning onder de 400.000 euro.

Verkiezingen

De ondervraagden vinden de woningnood, nĂ¡ gezondheid, het belangrijkste thema voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. In februari 2017 scoorde de woonproblematiek aanmerkelijk lager. Toen vond 14 procent het het belangrijkste onderwerp. Nu is dat 28 procent.

Daarmee scoort wonen als thema bijvoorbeeld hoger dan veiligheid. Dat is namelijk voor 21 procent van de ondervraagden het belangrijkste onderwerp.

Vandaag organiseert Aedes samen met de Woonbond een debat over de wooncrisis. De (kandidaat)woordvoerders wonen van twaalf politieke partijen doen daar aan mee.