My blog

Achterstallig onderhoud

Wat is achterstallig onderhoud?

Achterstallig onderhoud betekent dat er bij de woning geen of te weinig onderhoud is gepleegd waardoor er schade is ontstaan. Dit is schade die eenvoudig voorkomen had kunnen worden door tijdig onderhoud te plegen. De schade is onomkeerbaar en brengt ook schade toe aan andere delen van de woning, er dienen altijd dure herstelwerkzaamheden uitgevoerd te worden. Elk onderdeel van een woning staat continu bloot aan allerlei factoren, onder andere slijtage, ouderdom en weersinvloeden, die de kwaliteit van dat onderdeel doen afnemen. Bij het niet plegen van onderhoud spreken we in eerste instantie nog van een onderhoudsachterstand, waarbij de schade nog te herstellen is. Indien er niets aan de onderhoudsachterstand gedaan wordt zal er ook onomkeerbare schade aan omringende onderdelen ontstaan.

Voorbeelden van achterstallig onderhoud

Er zijn diverse voorbeelden van achterstallig onderhoud. De meest bekende is houtrot in geschilderde kozijnen. Bij een achterstand van onderhoud is er een klein plekje dat hersteld kan worden. In het geval van achterstallig onderhoud is het kozijn op zo’n manier beschadigd dat het gehele kozijn inclusief het glas vervangen dient te worden. De kosten voor het vervangen van het kozijn zijn vele malen hoger dan de initiële reparatie.

Bijkomende gevolgen van achterstallig onderhoud

Naast de hoge reparatiekosten heeft achterstallig onderhoud meer vervelende gevolgen. De waarde van de woning én omliggende woningen zal drastisch verminderen. Daarnaast kan achterstallig onderhoud tot voor gevaarlijke en ongezonde situaties leiden. Het is onmogelijk om comfortabel te wonen in een dergelijke woning.

Kies voor onderhoud

Woonderhoud is het digitale onderhoudsplatform waarmee zowel huiseigenaren als vakmensen hun onderhoud kunnen inplannen. Dat maakt wonen écht comfortabel!

Digitaal platform

Als u een huis bezit kunt u gratis een onderhoudsboekje voor uw woning bijhouden. Indien u een vakman bent kunt u al uw onderhoud op ons platform beheren.

 

Ga naar het digitale onderhoudsplatform