My blog

Taxatie huizen

Afschaffen taxaties

De huizenprijzen stijgen al jaren. We hebben te maken met de hoogste huizenprijzen ooit in Nederland. De afgelopen maanden lijkt er wel een versnelling te zijn opgetreden, d.w.z. een nog snellere stijging van de huizenprijzen. De kans om dit jaar dubbele cijfers te halen is aanwezig. Gevolg is dat steeds minder mensen een woning kunnen kopen. En als ze een woning kopen dan gebeurt dit meestal met een bod boven de vraagprijs. Om de hypotheek rond te krijgen, is dan vaak een gunstige (lees: hoge) taxatiewaarde nodig. Het huidige taxatiesysteem laat zien hoe deze taxaties kunnen leiden tot nog sneller stijgende huizenprijzen. Het alternatief is over te stappen op een onafhankelijk en geautomatiseerd taxatiesysteem.

Hoog bieden, hoge taxatiewaarde nodig

Wie boven de vraagprijs gaat bieden, heeft een grote kans om extra eigen middelen te moeten inbrengen. Banken financieren momenteel namelijk tot 100% van de waarde van de woning. Maar wat is dan “de waarde van de woning”? De bank gaat bij de berekening van de financieringsopzet uit van de laagste prijs van de koopprijs of de taxatiewaarde. Is de taxatiewaarde lager dan de koopprijs, dan zal de koper het verschil met eigen middelen moeten bijleggen. Hieronder een fictief voorbeeld: Vraagprijs van de woning 220.000 euro Koopprijs van de woning 270.000 euro Taxatiewaarde 240.000 euro Eigen middelen 30.000 euro In deze situatie zal de bank tot maximaal 240.000 euro (laagste waarde van koopprijs en taxatiewaarde) willen financieren. De rest van het benodigde bedrag zal de koper dan zelf in moeten leggen. Streven: zo hoog mogelijke taxatiewaarde In de praktijk zullen kopers het liefst helemaal geen eigen middelen willen inbrengen. Het gevolg is dat er een taxateur gezocht wordt die een zo hoog mogelijke taxatiewaarde wil afgeven. Het liefst minimaal de koopprijs. Hierdoor kunnen in een korte tijd de huizenprijzen flink stijgen. Een simpel voorbeeld: Vraagprijs van een woning 220.000 euro Koopprijs van de woning 270.000 euro Taxatiewaarde 270.000 euro Stel dat er na deze koop een andere, vergelijkbare woning in de verkoop komt, dan zal de taxatiewaarde van 270.000 euro gebruikt worden als referentie. Het volgende kan dan van toepassing zijn: Vraagprijs van de volgende woning 270.000 euro Koopprijs van de woning 300.000 euro Taxatiewaarde 300.000 euro In korte tijd kunnen dezelfde soort woningen zo flink in waarde stijgen. Diverse appartementen in Den Haag zijn in vier jaar tijd met bijna 300.000 euro gestegen!

Taxatierapport afschaffen

De waarde van de woning kan worden opgevraagd bij partijen die geautomatiseerde waardebepalingen aanbieden, zoals Calcasa.  Te koop staande woningen deze waarde al vermelden. Kopers die boven deze taxatiewaarde kopen, weten dan direct dat zij eigen middelen moeten inbrengen. Het voordeel van mijn voorstel is dat de taxatiewaarde niet meer gemanipuleerd wordt. En dat alle partijen vooraf weten waaraan zij aan toe zijn (taxatiewaarde van de te koop staande woning is namelijk bekend). De huizenprijzen zullen hierdoor veel minder snel stijgen.

 

Doe nu een online taxatie